СДРУЖЕНИЕ “ТРАНСФОРМАТОРИ”  ПРЕДСТАВЯ ПРОЕКТА  “ТАБЛОID –  НОВ ЖИВОТ ЗА ТАБЛОТО КРАЙ ПАНЧАРЕВО”

Архитекти подеха инициатива за спасяване на забравеното табло от гребната база в Панчарево. Всичко започва, когато арх. Мариана Сърбова съзира потенциала за нов живот на въпросното съоръжение: “Минавала съм край таблото много пъти, просто в един момент го видях с други очи”. Тя се свързва с екипа на “Трансформатори”, известни със своята инициативност и смели акции в градската среда,  и заедно с арх. Валери Гюров създават проект за превръщане на таблото в своеобразна “паркова мебел” –  ново място за почивка, съзерцание, пикник, партита за всички посетители на района. Това е в пълно съгласие с идеите на общината да обогати местността с велоалеи, екопътеки, туристически културни маршрути. Мястото на таблото е лесно достъпно пеша, с велосипед, с лодка /или в краен случай – с автомобил/.

Бетоновото съоръжение е построено към комплекса “Трибуните” през 1977г. по повод световното първенство по гребане. В годините след това търпи разруха и в момента е неподдържано, непривлекателно и безполезно. Грозна картина бяха тоновете строителен и битов отпадък разпилени в околностите му, а в същото време, мястото е много посещавано от почиващи, спортисти, рибари.

Първоначално проучихме различните административни нива, които проектът трябва да преодолее, за да се превърне в действителност. Също така търсехме възможности за финансиране, убедени, че каузата си заслужава.
През пролетта на 2011г. кандидатствахме по програмата „Място за живот 2011“ на фондация Екообщност и спечелихме финансиране с проект, съсредоточен върху зоната около таблото – почистване, облагородяване и обживяване.

Организирахме отворено обсъждане на самото място, където споделихме нашите идеи и опитахме да провокираме хората да дадат свои предложения за района. Получи се интересен диалог, който постави началото на първи етап на проекта ТаблоID. Този етап бе осъществен изцяло с помощта на доброволци и сме изключително благодарни на хората, които се включиха с труд и положителна енергия и ни подкрепиха в усилията ни да превърнем това занемарено място в една малко по-добра среда за всички ни.

Основните дейности бяха свързани с почистване на терена от битови отпадъци и саморасла растителност, обезпаразитяване, рекултивиране на почвата, посяване на тревна смес, оформяне на места за сядане, обособяване и дефиниране на места за спорт и паркиране на автомобили на асфалтовата площадка, както и преграждането й от зелените площи. Накрая поставихме информационно табло с препоръки за употребата на мястото, а в основата му “консервирахме” частица от отпадъците, събрани само за половин час от района.

За финалното разкрасяване запретнахме ръкави и се хванахме за четките – искахме мястото да бъде живо, цветно, весело…

На 10.09.2011г. беше официално открит първият етап от инициативата „ТаблоID – нов живот за таблото в Панчарево“ – финансиран по програма “Място за живот 2011” на фондация “ЕкоОбщност” и фондация “Чарлз Стюарт Мот”. Проектът се осъществи с подкрепата на район Панчарево към СО и “Си Ви Ес – България”, “Лесоцентър-София” и BOSCH.
На откриването г-н Светослав Митрев, кмет на Район Панчарево, се ангажира да съдейства по най-важните за този етап проблеми като сметосъбиране, собствености, поддръжка.
Повреме на откриването, голяма тумба с деца творяха с рециклируеми и природни материали, организирани от екипа на “Детска архитектурна работилница”.

Визиите ни за бъдещето на ТАБЛОID са това да бъде място, оживено от различни културни събития, партита, представлeния, уроци на открито. Надяваме се посланието, което отправяме чрез дизайна да привлече все повече културна и щадяща природата публика. Едно от важните неща, които се надяваме да се случат много скоро е да намерим съмишленици и спонсори за да изградим малък кей за лодки – в помощ на всички каякари, рибари и любители на водните спортове.
В случай на успешно споразумение с Министерство на Спорта за разрешение за реконструкция на таблото, ще бъде търсен спонсор за осъществяване и на тази инициатива – трансформирането на бетоновия елемент в живо многофункционално пространство – парков мебел, алтернативна сцена. Преобразяване, което да му вдъхне нов живот.
Концепцията на архитектите предвижда деликатна намеса в архитектурата на таблото. Бетоновата конструкция напълно се запазва, добавят се нови структури във вътрешността на таблото, представляващи места за сядане, парапет-бар-плот, стълби, като се използват естествени материали.
Надяваме се чрез комуникация с всички местни институции да установим устойчиви партньорства и да се работи съвместно с училищата на Панчарево и Герман, читалището на Панчарево, спортни клубове, както и търговски субекти.

Ако искате да участвате в процеса на трансформация на таблото и местността край него с труд, идеи или чрез спонсорство – пишете ни …… proekt@transformatori.net

ЕКИП:
Проект:
Мариана Сърбова, Валери Гюров, Делчо Делчев

Доброволци:
Жени и Найки, Сашо, Габи, човекът, който нарисува полицая и къртицата, Дими, Малина, Ели, Явор, Влади, Яни, Татяна и Асен, Божо, Марин, Жорката, Цецо, Стефчо, Ясен, Боби, Ангел, Механджията, Мила от Марс, Мария, Радосвета, Денко, Рени, Деси, Нико, Здравко, Александра, Ина, баща и брат, Ади, Голямата конзола, Любомир, Славина, Галя, Петър Х., Петър Б., Катерина, Асен В., Димитър Т., Денислав, Жорж, Росен, Михаил, Траяна, Цветанка, Новаков, Николай М., Христина, Надя, Пламен, Илиана, Димитър П.,Теодор и син, Давидков и син…

БЛАГОДАРИМ НА:
– ресторант “Трибуните” за водната помпа и останалата подкрепа;
– “Лесоцентър” – София за дарения дървен материал;
– “BOSCH” за безвъзмездно предоставените качествени инструменти;
– Столичен инспекторат за извозването на храстите и клоните;
– “Архитекти за София” за тревните чимове;
– Дончо Гюров и “Либхер” за временния склад;
– “Волан 98” за почвата и Витали с бобката;
– храни “ЖИКА” – за вкусните и истински кебапчета и кремвирши;
– “Агростройинвест АД” за помощта с табелата;
– “Градински център” – Панчарево за консултацията и валяка;
– “Логос” за отзивчивостта;
– Иво Кюпелийски за тримера;
– Института за изследване на изкуствата – БАН – за използваната фотографска и мултимедийна техника;
– дядо Делчо Делчев за моторната резачка;
– Мици за обезопасяването на таблото;
– дядо Делчо Гюров за пръскачката, ръчната количка, компотите и зарзавата;
– Роси за ползването на гаража;
– Ивчо за грила;
– сем. Сърбови за вкусните вегетариански гозби;
– човека с 10-те кафета :)
– човека с уискито и колата :)
– всички хора, които ни окуражаваха и подкрепяха в тази инициатива…