СМЕН – Работилница за читалище “Иван Вазов”

СМЕН е съкращение от СКАНИРАНЕ НА МЕСТА В НУЖДА.
СМЕН е проект за градско обновяване с младежко участие, който търси места в район Подуяне, които са лошо поддържании/или лошо използвани.
СМЕН е разработен и реализиран от сдружение “Див Рошков” в партньорство със сдружение “Трансформатори”, ФОРА (Фондация за Общностно Развитие) и сдружение “Граждански Инициативи”.

Като резултат от мащабно проучване на район Подуяне, редица работилници, граждански форуми и конференции (целия процес на www.smenmap.bg) беше избрано едно място в най-силна нужда от промяна – читалище “Иван Вазов”. Проучвателната дейност бе последвана от изработването на идеен проект за облагородяване на пространството около читалището, който бе предоставен на общината и читалищното настоятелство. Част от него бе изпълнена в рамките на няколко дневна работилница с участието на жители на квартала и ученици – бяха монтирани 5 пейки-габиони, 2 пейки-гондоли (в момента ползвани от социален център “Княз Борис I”), и изрисувани и осветени 85 кв.м. сляпа фасада с помощта на 140 Идеи.aerosol_adaptation06DSC_1597DSC_1590IMAG0793