DSC04055_bw_smenКакви са целите на “Проект за градско обновяване с младежко участие – СМЕН”?
Следи ни на: smenmap.bg, facebook.com/culturemap.bg, facebook.com/divroshkov, facebook.com/transformatori.

СКАНИРАМЕ МЕСТА В НУЖДА – СМЕН!
Какво, кога и къде се случва СМЕН?
Какво и кога предстои?

Април 2014 г. – основно пролетно сканиране на район Подуяне от доброволци търсачи за проблемни места с потенциал – места в нужда
Май 2014 г. – обработване на резултатите от търсенето, публикуване на намереното на този сайт.
Май ли беше или Юни, юли… 2014 г. – С ТЕБ ПРАВИМ МЯСТОТО! – работилници на терен и идейни обсъждания с жителите на района.
Септември ще бъде май 2014 г. – изготвяне на план за действие и проект за 1 избрано място. Начало на обновителни дейности.
Октомври 2014 г. – международна и междурайонна конференция „Младежите и градското обновяване“.

За по-конретните дати следи новините на сайта, фейсбук страницата на проекта – www.facebook.com/culturemap.bg и фейсбук страниците на Сдружение Трансформатори – www.facebook.com/transformatori и Сдружение Див Рошков – www.facebook.com/divroshkov.

Къде се случва СМЕН?

СМЕН се случва в столичния район Подуяне, както и в домовете и умовете на доброволците.

Ще претърсим изцяло район „Подуяне“, включително кварталите и жилищните комплекси – „Хаджи Димитър”, „Стефан Караджа”, „Сухата река”,„Васил Левски”, „Левски” В, „Левски” Г, „Малашевци”, както и района покрай ЖП ареала от северната му страна между Слатинска река на изток и Владайска река на запад.

Ще проведем срещи, обучения и работилници в училищата, читалищата и други средища, както и на открито в района.

Ще бъдем на разположение в “Лабораторията за градски дизайн”, в близост до бул. “Христо Смирненски №1.

Какъв е подходът на СМЕН?
Как търси СМЕН?

СМЕН търси с помощта на ДОБРОВОЛЦИ ТЪРСАЧИ. Търсачите на СМЕН се разхождат на терен, наблюдават, описват и фотозаснемат как и какво се случва около тях, срещат в разговор хората. Записват своите идеи и идеите на хората от района. Така създават заедно СМЕН карта за Подуяне, тук на smenmap.bg.

Как обсъждаме местата в НУЖДА и тези с потенциал за ОБМЕН?

По време на гражданските форуми и работилниците на терен ще имаме възможност да се срещнем, да разговаряме и да мислим за бъдещето на намерените места, бъдещето на район Подуяне и на София.

Как С ТЕБ правим мястото?

На картата ще открием не малко места в нужда. С ТЕБ ще превърнем едно място с проблеми в живо място за социален ОБМЕН. Може би място за срещи, пазар, кино на открито или спирка на фестивал? СМЕН организира поредица от работилници, за да проектира идея, да намери съмишленици и да реализира едно обновено място за теб и Подуяне.

И ти можеш да участваш!toggle_item.close
Ако си на 16+ години, любознателен и наблюдателен, загрижен за местата и средата, загрижен за хората и с идеи за Подуяне – УЧАСТВАЙ В ПРОЕКТ СМЕН КАТО ДОБРОВОЛЕЦ ТЪРСАЧ!

– Прекарай безценни часове в творчество и откривателство за обновяване на район Подуяне!
– Генерирай идеи за промяна на места с проблеми, които искаш да заживеят по нов начин!
– Участвай в работилници за Подуяне заедно със студенти и специалисти посветени на живота на града!
– Потърси подкрепа за идеята, която искаш да реализираш в Подуяне! С ТЕБ правим мястото! Искаш ли да научиш повече за работата на архитекти, ландшафтни архитекти, урбанисти, градски изследователи?
– Искаш ли да научиш повече за отворения код, географските информационни системи, визуализациите и работата с облачни технологии?
– Искаш ли да създадеш ТВОЕТО МЯСТО в Подуяне?
– Готов ли си за работа в отбор?

Ако градската среда не ти е безразлична и сме те заинтригували, можеш да се свържеш с нас

За информация и записване smen.poduyane@gmail.com.В мейла кандидатите трябва да посочат трите си имена, възраст и предпочитан квартал от район Подуяне за изследване. Краен срок за записване 23.03.2014 г. За повече инфо следи ни на: smenmap.bg, facebook.com/culturemap.bg, facebook.com/divroshkov, facebook.com/transformatori.

Ако си от район Подуяне или се интересуваш от района, искаш да се включиш, но нямаш възможност за претърсване на терен през месеците март, април и май, можеш да ни изпратиш наблюденията си от “места в НУЖДА” и/или идеите си за „места за ОБМЕН“ на пощата: smen.poduyane@gmail.com. Ние ще ги отразим на сайта.

Проектът “Проект за градско обновяване с младежко участие – СМЕН” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014

Untitled-2