В промеждутъка на нашите първи две акции получихме покана от Френския културен институт да участваме в петото издание на “APERO ELEKTRO” – поредица от партита в изложбената зала на ул. Дякон Игнатий 2.
Програмата за 5 юни включваше изложбата „Снимка с Айфеловата кула” на нашия приятел фотограф Никола Михов, музиката на 1000names и премиерна прожекция на филма “Дом” на Ян Артюс-Бертран
Датата съвпадаше и със Световния ден на околната среда, съответно мотото на събитието беше Електро-Еклекто-Еколо, а нашата задача – да направим от нищо нещо хубаво.
Концепцията ни предвиждаше „завземане” на едно от паркоместата пред Френския ( извоювано със зъби и нокти в последния момент ), застилането му със сочна трева ( тук е моментът да благодарим на plus-architecture , които за пореден път ни оказаха съдействие, предоставяйки ни офиса и служебната Дачия при нужда ), както и направата на мебели от рециклирани тръби за плотерна хартия и оригами от стари списания за двуетажното пространство на изложбената зала. Така получилата се смесица от идеи, близки на Parkingday и Shigeru Ban не претендираше за новаторство, а по-скоро целеше да покаже колко малко му трябва на градския човек, за да се чувства уютно дори и на улицата.
В продължение на няколко дни събирахме въпросните плотерни тръби, рязахме и наплитахме рогозките в не до там удобното мазе на Френския институт. Логотипът, с който „брандирахме” рогозките е дело на отзивчивия ни приятел Борис Бонев.
В деня на партито озеленихме паркомястото, стъписвайки забързаните минувачи и шофьори, като ги подканяхме да си вземат глътка свеж въздух и малко време за почивка в нетипичните за града условия.
За съжаление на дисководещите и за наша радост поради липсата на вентилация забавата поначало се пренесе на тротоара пред института и остана там даже и след приключването на музиката. И за да не празнословим повече, ето ви малко нагледен материал от мястото на събитието:

Тревните чимове и рогозките бяха безвъзмездно използвани повторно по време на фестивала на Водната кула в Лозенец