На 12.10. 2013 се състоя “КОНЦЕРТ С МОНУМЕНТ” -музикален експеримент с монумент “Kамбаните” и съпътстващи работилници за деца.

Защо: еднодневното събитие за деца и родители в парк-комплекс “Знаме на мира“(карта) бе проведено с цел обживяването и придаване на нов смисъл на паметник, натоварен с негативни асоциации от миналото и почти забравен от обществото.

Как: бе планирано временното трансформиране на пространството чрез непосредствено събитие, насочено към децата, като своеобразно, алтернативно продължение на Асамблея “Знаме на мира” (1). Музиката на Камбаните и тяхната уникална интерактивност са това, което ги отличава като място в световен план и бе подчертано от музикaлното събитие. Концертът, разнообразните детски работилници, прожекция, игри, както и самият монумент, осигуриха неповторимо изживяване на множеството гости, дошли в есенния ден.

Бъдеще: очакван резултат от инициативата е насочване на общественото внимание към монумента , възвръщане на активното ползване на монумента за различни цели и запазване по този начин на ценно за България културно-историческо наследство.

Подробно за събитието:

Програма – работилници:

– Работилница за деца от 3 до 5 години  – Картина от звук – представяне на звукоизвличане от различни видове ударни инструменти и композиране на ритъм

– Музикално ателие “Владигеров” за деца от 6 до 8 години с Елица Ткачова – музициране заедно на 4 пиана

– ателие “Рисунки върху камбани от глина” – Социален и младежки център “Св.Константин” предоставя изработените от тях керамични камбани за рисунки с акрилна боя

– “Пътешествие с Камбани” – географско-архитектурна игра за деца от 6 до 12 г. – „Транформатори“

Концерт: джаз сюита върху мотиви от творчеството на Панчо Владигеров, проф. Стоян Павлов и детски песни; децата от публиката и родителите ще имат възможността да се включат с перкусионни яйца и палки.

Мартин Иванов, Институт Либера, с кръг от 30 барабана за деца и родители

“Венци Благоев камбанен джазтет” със специалното участие на Александър Цветков и Стоян Павлов – музикални камбани в кулата; Ани Гитева и Невена Григорова – камбани, заедно с децата от Детския перкусионен състав към Военния клуб в София

– представяне на филма “Звънци и камбани”, филм на Светлана Авдала, продукция БНТ – филмът разказва за символа на камбаната, и процесът на изработване на една камбана, част от кадрите са заснети в парк-комплекс Камбаните.

Допълнителна информация от събитието във фейсбук тук.

Организация: Сдружение „Трансформатори“. Със съдействието на Фондация “Духовното наследство на Панчо Владигеров”, Център “Работилницата”, Институт Либера, Националния учебен комплекс по култура, Социален център “Св. Константин” и финансовата подкрепа на Столична община и проект АТРИУМ на НИНКН.

С благодарности на: logo_ekotoiEkotoi   chrenо-logo-400-pixels-300x300  Dveevents

1 История:  Oткрит през aвгуст 1979 г. с послание към децата от цял свят за мирно бъдеще и живот в Единство, Творчество и Красота монумент “Камбаните” събира 95 камбани от над 70 държави, и става център на провежданите през 4 години асамблеи „Знаме на мира”, които събират деца от цял свят.  Натоварен с негативната оценка към времето на тоталитарния режим, след 1989 г.  паметникът остава постепенно встрани от културния живот на София. Създаден за деца и построен от звук монумент „Камбаните” представлява предизвикателство за трансформация с позитивното послание за многообразие и солидарност.